Η Τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση είναι ένα πολύπλευρο επιστημονικό αντικείμενο που έχει στο επίκεντρό του μια σειρά από νέες τεχνολογίες, που εκ των πραγμάτων αποτελούν μια δύσκολη πρόκληση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να τις υιοθετήσουν και να ευδοκιμήσουν σε αυτό το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η πρόκληση αυτή είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερη για τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις, που καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες απαιτήσεις και διαδικασίες στο πλαίσιο ενός, τις περισσότερες φορές, ραγδαίου ψηφιακού επιχειρησιακού μετασχηματισμού.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση του γνωσιακού υποβάθρου και των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον κλάδο των logistics, ώστε να τους καταστήσει ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής που έχουν στο επίκεντρό τους την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση της εργασίας και την ικανότητα διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
Tο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους μετά από εξετάσεις να αποκτήσουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17024 στην ειδικότητα του «Στελέχους Logistics 4.0» από τον διαπιστευμένο Φορέα «Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας».
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει στον καταρτιζόμενο το απαραίτητο θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που θα του επιτρέψει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού (digital transformation), της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0) και της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-Commerce), που επηρεάζουν άμεσα τα σύγχρονα logistics, όπως αυτά υλοποιούνται στην πράξη, και να εκπαιδεύσει τους καταρτιζόμενους στα νέα μοντέλα κυκλικής οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης, στα σύγχρονα logistics και στη διοίκηση εφοδιαστικών αλυσίδων κλειστού βρόχου (cradle-to-grave, cradle-to-cradle, zero waste κ.λπ.).
Στόχος είναι, μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι να έχουν αποκτήσει μια διευρυμένη οπτική των εξελίξεων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στον χώρο των logistics, να έχουν κατανοήσει τις βασικές αρχές του ψηφιακού μετασχηματισμού των σύγχρονων επιχειρήσεων και να έχουν εξοικειωθεί με μια σειρά από βασικές, αλλά και προηγμένες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους πορεία στον χώρο των logistics τα επόμενα χρόνια.
◨ 1η Εβδομάδα: Εισαγωγή στη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Διοίκηση Απόδοσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics 4.0 – Intralogistics/Συστήματα Αυτοματισμών
◨ 2η Εβδομάδα: Μελλοντικές Τάσεις Διανομής & Μεταφορών – Έξυπνα Κέντρα Διανομής – Επίδειξη Λογισμικού Προσομοίωσης Σύγχρονων Αποθηκευτικών Κέντρων
◨ 3η Εβδομάδα: Warehouse 4.0 – Διοίκηση Σύγχρονων Αποθηκευτικών Κέντρων – Απόδοση Εργασίας και Βελτίωση Παραγωγικότητας – Σχεδιασμός Αποθήκης
◨ 4η Εβδομάδα: Εφοδιαστικές Αλυσίδες Κλειστού Βρόχου – Αντίστροφα logistics – Βιώσιμα Logistics – Μεταφορικό έργο και Εφοδιαστική Αλυσίδα – Πράσινες Μεταφορές – Ποσοτικές Μέθοδοι Σχεδιασμού Δικτύων Αντίστροφων Logistics
◨ 5η Εβδομάδα: Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Εισαγωγή στη Βιομηχανική Οικολογία – Βασικές Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης – Η βιωσιμότητα ως Παράγοντας Ανταγωνιστικότητας της Σύγχρονης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Κυκλική Οικονομία – Βασικές έννοιες -Μοντέλα – Εισαγωγή στην Ανάλυση Κύκλου Ζωής (επίδειξη λογισμικού)
◨ 6η Εβδομάδα: Η σημασία της Ανάλυσης Δεδομένων στα Σύγχρονα logistics (supply chain analytics) – Βασικές Μέθοδοι Ανάλυσης – Μορφοποίηση και επίλυση μοντέλων βελτιστοποίησης – Ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων (επίδειξη λογισμικού)
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ | ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ | ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ | |
14 & 15/2 (18.00-21.00) | Εισαγωγή στη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Διοίκηση Απόδοσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics 4.0 – Intralogistics/Συστήματα Αυτοματισμών | Σ. Πόνης & Ο. Ευθυμίου | 6 | 6 |
21 & 22/2 (18.00-21.00) | Μελλοντικές Τάσεις Διανομής & Μεταφορών – Έξυπνα Κέντρα Διανομής – Επίδειξη Λογισμικού Προσομοίωσης Σύγχρονων Αποθηκευτικών Κέντρων | Ο. Ευθυμίου & Α. Κιτσαντάς | 6 | 8 |
28 & 29/2 (18.00-21.00) | Warehouse 4.0 – Διοίκηση Σύγχρονων Αποθηκευτικών Κέντρων – Απόδοση Εργασίας και Βελτίωση Παραγωγικότητας – Σχεδιασμός Αποθήκης | Π. Ανδριανόπουλος | 6 | 8 |
06 & 07/3 (18.00-21.00) | Εφοδιαστικές Αλυσίδες Κλειστού Βρόχου – αντίστροφα logistics – Βιώσιμα Logistics. Μεταφορικό έργο και Εφοδιαστική Αλυσίδα – Πράσινες Μεταφορές. Ποσοτικές Μέθοδοι Σχεδιασμού Δικτύων Αντίστροφων Logistics. | Α. Ρεντιζέλας | 6 | 8 |
13 & 14/3 (18.00-21.00) | Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Εισαγωγή στη Βιομηχανική Οικολογία – Βασικές Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης – Η βιωσιμότητα ως Παράγοντας Ανταγωνιστικότητας της Σύγχρονης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Κυκλική Οικονομία – βασικές έννοιες – μοντέλα – Εισαγωγή στην Ανάλυση Κύκλου Ζωής (επίδειξη λογισμικού) | Α. Ρεντιζέλας & Ε. Αρετουλάκη & Δ. Τζανέτου | 6 | 6 |
20 & 21/3 (18.00-21.00) | Η σημασία της Ανάλυσης Δεδομένων στα Σύγχρονα logistics (supply chain analytics). Βασικές Μέθοδοι Ανάλυσης. Μορφοποίηση και επίλυση μοντέλων βελτιστοποίησης – ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων (επίδειξη λογισμικού). | Μ. Μουσχουτζή & Γ. Πλάκας | 6 | 8 |
◨ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ:
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει: διαφάνειες διαλέξεων, βίντεο, μελέτες περίπτωσης, ασκήσεις και εργασίες στην τάξη, τέστ αυτοαξιολόγησης, επίδειξη λογισμικού
◨ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ:
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει: βίντεο, μελέτες περίπτωσης, ασκήσεις και εργασίες στο σπίτι, τέστ αυτοαξιολόγησης
Το πρόγραμμα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική διάσταση των εξελίξεων της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης μέσα από την παρουσίαση πραγματικών επιχειρηματικών περιπτώσεων και παραδειγμάτων (business cases) από τη βιβλιογραφία, αλλά και από καλεσμένους ομιλητές από τη βιομηχανία και στην επίδειξη των δυνατοτήτων εξειδικευμένου λογισμικού για μοντελοποίηση και προσομοίωση διαδικασιών logistics και την ανάλυση δεδομένων για την υποστήριξη επιχειρηματικών αποφάσεων σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα απόφασης.
Μετά το πέρας της παρακολούθησης του προγράμματος, ο καταρτιζόμενος θα είναι σε θέση να:
◨ Κατανοεί τις βασικές αρχές του ψηφιακού μετασχηματισμού στη σύγχρονη επιχείρηση και τα μεθοδολογικά βήματα που ακολουθούνται για την υλοποίησή του.
◨ Αναγνωρίζει τη θέση του ως εργαζομένου στη σύγχρονη επιχείρηση και πώς αναμένεται να επηρεαστεί από τη στροφή σε νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας.
◨ Καθορίσει τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη νέα αυτή πραγματικότητα.
◨ Κατανοήσει τις βασικές αρχές των πιο διαδεδομένων τεχνολογιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς αυτές επηρεάζουν ή αναμένεται να επηρεάσουν τα σύγχρονα logistics.
◨ Αναγνωρίζει τους βασικούς τύπους αυτοματισμών εντός σύγχρονων αποθηκευτικών κέντρων και να κατανοεί τις βασικές αρχές διασύνδεσης και λειτουργίας τους.
◨ Αναγνωρίζει τις πηγές άντλησης δεδομένων logistics και να είναι σε θέση να διακρίνει ποια από αυτά τα δεδομένα είναι χρήσιμα και για ποιες επιχειρησιακές διαδικασίες.
◨ Να σχεδιάζει και να υλοποιεί βασικές αναλύσεις δεδομένων για την υποστήριξη αποφάσεων σε στρατηγικό, λειτουργικό και τακτικό επίπεδο.
◨ Να κατανοήσει τις βασικές αρχές των αντίστροφων logistics και πώς αυτά σχετίζονται με το νέο αναδυόμενο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.
◨ Να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας της έξυπνης, λιτής και αειφόρας εφοδιαστικής αλυσίδας και να εφαρμόζει τεχνικές για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με ή χωρίς επαγγελματική εμπειρία ή απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πάνω από δύο (2) χρόνια επαγγελματική εμπειρία σε θέση σχετική με τα Logistics και τη Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Το πρόγραμμα έχει έχει ως προαπαιτούμενο την καλή γνώση αγγλικής γλώσσας.
Ο Αθανάσιος Ρεντιζέλας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν έρευνα για την κυκλική οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού, συντονισμό ερευνητικών προγραμμάτων και διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, επιχειρησιακή έρευνα και διαχείριση λιμένων.
Η κα Τζανέτου Δήμητρα είναι Διπλωματούχος της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στο πλαίσιο των σπουδών της έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με θέματα βελτιστοποίησης οικολογικών μεθόδων ανάλυσης χημικών ενώσεων
Ο κ. Ευθυμίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Essex της Αγγλίας, (με αναγνώριση ισοτιμίας του Πανεπιστημίου ΑΣΟΕΕ από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ως ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Επιπρόσθετα, έχει MASTERS στα Logistics & τη Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας από το Heriot Watt του Εδιμβούργου.
Η Ελένη Αρετουλάκη είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός και Υποψήφια Διδάκτορας της ίδιας σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Η διδακτορική της διατριβή έχει ως αντικείμενο τη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και πιο συγκεκριμένα, την ανάπτυξη ενός καινοτόμου μοντέλου μεταφορών και εφοδιασμού για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων με την υποστήριξη τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Ο Θεόδωρος – Νικόλαος Μαρούτας είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργών με μεταπτυχιακές σπουδές στο RWTH Aachen της Γερμανίας, όπου το 2010 ήταν ο πρώτος απόφοιτος μεταπτυχιακού τίτλου ως Μηχανικός Πρώτων Υλών με ειδίκευση την επεξεργασία υλικών και απορριμμάτων.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΜΠ στον κλάδο της Προσθετικής Κατασκευής και τη χρήση αυτής στην Κυκλική Οικονομία και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.
Ο κ. Πλάκας είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Ειδικεύεται στη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και την Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων.
Η διδακτορική του διατριβή έχει ως αντικείμενο τη χρήση μεθόδων και εργαλείων αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας για την καταπολέμηση του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό.
Επιπλέον, ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν επίσης, η Επιχειρησιακή Έρευνα, τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων και η Μοντελοποίηση Διαδικασιών.
Ο κ. Παναγιώτης Ανδριανόπουλος είναι CEO της εταιρείας PLANNING Σύμβουλοι Οργανώσεως Επιχειρήσεων.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αποφοίτησε 1ος από την κατεύθυνση των Μηχανικών Παραγωγής.
Η Μαρία Μουσχουτζή είναι Υποψήφια Διδάκτορας στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, στον Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας και Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ.
Τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση δεδομένων, τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας ανταλλακτικών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ναυτιλιακού τομέα.
Ερευνητής στο Εργαστήριο Επιχειρησιακής Ερευνάς & Εφοδιαστικής, Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
–
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr