Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των καταρτιζομένων με βασικά στατιστικά μεγέθη και με βασικά στατιστικά λογισμικά, προκειμένου να επεξεργάζονται αποτελεσματικά τα πειραματικά τους δεδομένα και να εξάγουν πολύτιμες πληροφορίες από αυτά.
Το πρόγραμμα καλύπτει ένα σημαντικό εύρος γνώσεων από τα πιο απλά στατιστικά μεγέθη έως πιο προχωρημένες στατιστικές τεχνικές με τρόπο απλό και κατανοητό, ώστε η αποκτούμενη γνώση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταρτιζομένων.
Το πρόγραμμα δεν έχει ως σκοπό μια θεωρητική επανάληψη προπτυχιακών μαθημάτων, αλλά αποσκοπεί στην άμεση εφαρμογή των μεθόδων σε πραγματικά προβλήματα από τις Χημικές, Περιβαλλοντικές και Φαρμακευτικές Επιστήμες, στη σωστή παρουσίαση των αποτελεσμάτων και στην ερμηνεία τους.
Η επιστημονική περιοχή του προτεινόμενου προγράμματος είναι η διεπιφάνεια της Εφαρμοσμένης Στατιστικής με περιοχές των Θετικών Επιστημών ή και των Επιστημών Υγείας.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί με σκοπό την απόκτηση μιας πολύτιμης γνώσης από πλευράς καταρτιζομένων που μπορεί να συνδυαστεί με το βασικό τους επιστημονικό υπόβαθρο, αναβαθμίζοντας το επαγγελματικό τους προφίλ, προσθέτοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Σε επίπεδο μεταπτυχιακών φοιτητών / υποψηφίων διδακτόρων το πρόγραμμα μπορεί να αναβαθμίσει την αξία της πειραματικής τους εργασίας και τη γενικότερη αξία της διατριβής τους με δεδομένο πως απαραίτητη προϋπόθεση για δημοσίευση μιας εργασίας σε επιστημονικό περιοδικό αποτελεί η στατιστική επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων των καταρτιζομένων σε αντικείμενα στατιστικής ανάλυσης πειραματικών δεδομένων και χρήσης ευρέως χρησιμοποιούμενων στατιστικών λογισμικών. Αυτή η γνώση είναι ελλιπής σε πολλούς πτυχιούχους Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας.
Σε επιστημονικό επίπεδο, ο καταρτιζόμενος αναμένεται να κατανοήσει βασικά στατιστικά μεγέθη και τη φυσική τους ερμηνεία και να εκπαιδευθεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων με επιστημονικά ορθό τρόπο (π.χ. με τον ορθό αριθμό σημαντικών ψηφίων).
Σε επαγγελματικό επίπεδο, το πρόγραμμα παρέχει μια σημαντική γνώση που θα προσφέρει στους καταρτιζόμενους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Σε επίπεδο ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών / υποψηφίων διδακτόρων των παραπάνω επιστημών, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη επεξεργασία των πειραματικών δεδομένων της πειραματικής τους εργασίας/ μεταπτυχιακής/ διδακτορικής διατριβής τους, αντίστοιχα, και στη διεύρυνση των πληροφοριών που μπορούν να αντλήσουν από αυτά.
◨ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Εισαγωγή στην επεξεργασία δεδομένων. Σημαντικά ψηφία.
◨ 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Εισαγωγή σε βασικά στατιστικά πακέτα (λογισμικά). Εισαγωγή δεδομένων.
◨ 3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περιγραφική στατιστική σειράς μετρήσεων.
◨ 4η ΕΝΟΤΗΤΑ: Κανονική και μη κατανομή. Στατιστικές δοκιμασίες σημαντικότητας.
◨ 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Δοκιμασίες ανίχνευσης εκτόπων τιμών (outliers).
◨ 6η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανάλυση διακύμανσης (ANOVA).
◨ 7η ΕΝΟΤΗΤΑ: Απλή γραμμική παλινδρόμηση. Στατιστικά μεγέθη. Οπτικοποίηση δεδομένων.
◨ 8η ΕΝΟΤΗΤΑ: Τάση ή ολίσθηση (trend) πειραματικών δεδομένων.
◨ 9η ΕΝΟΤΗΤΑ: Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση.
◨ 10η ΕΝΟΤΗΤΑ: Μη γραμμική πολλαπλή παλινδρόμηση.
◨ 11η ΕΝΟΤΗΤΑ: Εισαγωγή στην Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών (Principal Component Analysis).
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο.
◨ Κατανόηση βασικών στατιστικών εννοιών (πληθυσμός, δείγμα, τυπική απόκλιση, κανονική κατανομή, μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων) και μετρολογικών εννοιών (π.χ. σημαντικά ψηφία).
◨ Χρήση βασικών στατιστικών πακέτων (λογισμικών) σε απλές εφαρμογές (π.χ. εύρεση μέσης τιμής, τυπικής απόκλισης, διαστήματος εμπιστοσύνης μιας σειράς δεδομένων, κατασκευή γραφικών παραστάσεων για την οπτικοποίηση των δεδομένων, εφαρμογή γραμμικής παλινδρόμησης).
◨ Εφαρμογή στατιστικών πακέτων (λογισμικών) σε πιο προχωρημένες τεχνικές (π.χ. πολυμεταβλητή γραμμική και μη γραμμική ανάλυση). Επικύρωση (validation) σχέσεων.
◨ Εισαγωγή σε προχωρημένες πολυμεταβλητές τεχνικές όπως Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών (Principal Component Analysis).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ΑΕΙ / ΑΤΕΙ κυρίως θετικών επιστημών ή επιστημών υγείας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται ιδιαίτερα σε:
◨ Χημικούς
◨ Χημικούς Μηχανικούς
◨ Φαρμακοποιούς
◨ Βιολόγους
◨ Βιοχημικούς
◨ Γεωπόνους
◨ Γεωλόγους
◨ Επιστήμονες Υλικών και Περιβάλλοντος
◨ ΑΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων και Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών
Η Δρ. Λαμπρινή – Αρετή Τσακανίκα είναι ΕΔΙΠ του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην επιστημονική περιοχή της Περιβαλλοντικής Αναλυτικής Χημείας. Διδάσκει Εργαστηριακές Ασκήσεις των μαθημάτων κορμού «Ανόργανη Χημεία», «Αναλυτική Χημεία» και «Ενόργανη Χημική Ανάλυση» και του μαθήματος εμβάθυνσης «Φαρμακευτική Χημεία και Τεχνολογία».
Η Δρ Θεοπίστη Λυμπεροπούλου είναι Χημικός με διδακτορικό στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ (1996). από το 2003 εργάζεται ως ΕΔΙΠ στο Οριζόντιο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Διεργασιών και Προϊόντων της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ.
Η Δρ. Αικατερίνη Μικέδη είναι ΕΔΙΠ του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην επιστημονική περιοχή της Αναλυτικής Χημείας – Χημειομετρίας. Η διδακτορική διατριβή της είχε ως αντικείμενο την Εφαρμογή Χημειομετρικών Μεθόδων σε Αναλυτικές Συνδυασμένες Τεχνικές.
Ο Παναγιώτης Δανιάς είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην περιοχή της ανάπτυξης ποσοτικών σχέσεων βιομιμητικών χρωματογραφικών δεικτών/οικοτοξικότητας αναδυόμενων περιβαλλοντικών ρυπαντών.
Ο Χρύσανθος Στεργιόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην περιοχή της ανάπτυξης ποσοτικών σχέσεων βιομιμητικών χρωματογραφικών δεικτών/ οικοτοξικότητας αναδυόμενων περιβαλλοντικών ρυπαντών.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
–
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr