Search
Close this search box.
fotis_tsopelas

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επικ. Καθ. Φώτιος Τσόπελας

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δρ. Φώτιος Τσόπελας (https://www.chemeng.ntua.gr/the_people/f.tsopelas) είναι Επίκουρος Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και μέλος του Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Διδάσκει (σε συνδιδασκαλία με την Καθηγήτρια Α. Παππά) τα υποχρεωτικά μαθήματα κορμού της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ “Αναλυτική Χημεία” (2ου Εξαμήνου) και “Ενόργανη Χημική Ανάλυση” (3ου Εξαμήνου) και το μάθημα εμβάθυνσης (σε συνδιδασκαλία με την Καθηγήτρια Α. Δέτση) “Φαρμακευτική Χημεία και Τεχνολογία” (9ου Εξαμήνου).

Διδάσκει επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Φαρμακευτική Ανάλυση – Έλεγχος Ποιότητας¨ της Φαρμακευτικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στην υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων ενηλίκων που έχουν υλοποιηθεί από δημόσιους (ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Υπουργείο Τουρισμού, δημόσια ΚΕΚ) και ιδιωτικούς φορείς (Ιδιωτικά ΚΕΚ).

Ο Δρ. Φώτιος Τσόπελας έχει αναλάβει ως επιστημονικός υπεύθυνος σε 4 διεθνή και 1 ελληνικό (Πρόγραμμα Ενίσχυσης Βασικής Έρευνας 2020) ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε 10 επιπλέον ερευνητικά έργα.

Μεταξύ των 4 διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων που είναι/ υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος, περιλαμβάνονται 3 προγράμματα μετρολογίας για την ανάπτυξη πρότυπων υλικών ιζημάτων και υδάτων για χρήση σε εργαστήρια περιβαλλοντικών αναλύσεων (Matrix Reference Material for Environmental Analysis, ENVCRM) και δυο (2) προγραμμάτων μετρολογίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης (AEROMET – Aerosol Metrology for Atmospheric Science and Air Quality I και II).

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Φ. Τσόπελα είναι προσανατολισμένα στην ανάπτυξη και επικύρωση αναλυτικών μεθόδων για πολύπλοκα αναλυτικά προβλήματα όπως π.χ. η ανίχνευση και ποσοτικοποίηση νοθείας σε τρόφιμα (π.χ. ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα), η ταυτοποίηση της βοτανικής προέλευσης μελιού και έλεγχος της γεωγραφικής προέλευσης διαφόρων τροφίμων, καθώς και στην ανάπτυξη και επικύρωση ποσοτικών σχέσεων δομής – δράσης (Quantitative Structure – Activity Relationships, QSAR) και κατακράτησης από βιομιμητική χρωματογραφία – δράσης (Quantitative Retention – Activity Relationships).

Για τα ερευνητικά αυτά πεδία και τα μετρολογικά προγράμματα που προαναφέρθηκαν ο Φ. Τσόπελας έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια εκτεταμένα διάφορα  στατιστικά πακέτα (λογισμικά) για την πραγματοποίηση βασικών και προχωρημένων (χημειομετρικές) στατιστικών μεθόδων επεξεργασίας των πειραματικών δεδομένων.

 

Προγράμματα στα οποία είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος