Search
Close this search box.

Γενικές πληροφορίες

Δρ. Μάρκος Μαργαρίτης

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μάρκος Μαργαρίτης είναι Διδάκτωρ Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκπαιδευμένος σε πολύ υψηλό επίπεδο, με εκτενή γνώση όλων των σημερινών τεχνικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων.

Διαθέτει Διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στον τομέα της Διαχείρισης Αποβλήτων και Σχεδιασμού Χημικών Αντιδραστήρων/Βιοαντιδραστήρων, με τίτλο «Αξιοποίηση του κλάσματος βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων με πρωτότυπο σύστημα οικιακού τύπου», με Μεταδιδακτορική υποτροφία στην περιοχή «Σχεδιασμός Συστημάτων Κατάλληλων για την Επεξεργασία Οργανικών Αποβλήτων».

Διαθέτει περισσότερα από 15 έτη επαγγελματικής εμπειρίας στον σχεδιασμό και συντονισμό έργων και ομάδων εργασίας, έχοντας υλοποιήσει πληθώρα εθνικών και διεθνών έργων στα αντικείμενα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και εξοικονόμησης ενέργειας, Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Η επαγγελματική και ερευνητική του εμπειρία επικεντρώνεται στους τομείς της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στις τεχνολογίες αντιρρύπανσης, με εστίαση στην ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στον ποιοτικό έλεγχο – αναλύσεις (δειγματοληψία, προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων) υδάτων, ατμοσφαιρικού αέρα, εδάφους, στερεών/υγρών/αέριων δειγμάτων, στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση χημικών και φυσικών διεργασιών, στο σχεδιασμό χημικών αντιδραστήρων, στο σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση διεργασιών χημικών βιομηχανιών, στην αξιολόγηση ποιοτικών χαρακτηριστικών και στην επεξεργασία νερού, στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων, στη διαχείριση στερεών αποβλήτων/απορριμμάτων/υπολειμμάτων και σε καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες – υβριδικά συστήματα.

Παράλληλα, διδάσκει σε αρκετά μαθήματα περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας, για φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στο ΕΜΠ, έχοντας δεκαπενταετή εμπειρία στην παράδοση και συμμετοχή στην επίβλεψη εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και συμμετοχή στην επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.

Από το 2021, είναι διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στα μαθήματα «Σχεδιασμός εγκαταστάσεων καθαρισμού νερού και επεξεργασίας λυμάτων», «Διαχείριση Τεχνικών Έργων» και «Εργαστήριο Υδραυλικής ΙΙ». Διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και Διεθνή Συνέδρια.

Επίσης, διαθέτει ένα εκτενές ιστορικό επιτυχημένων διευθυντικών θέσεων, με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση τεχνικών έργων. Τέλος, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων.

Προγράμματα που διδάσκει