Το παρόν πρόγραμμα παρέχει το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο που θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν σύνθετα ζητήματα που άπτονται της ασφαλούς χερσαίας, θαλάσσιας και αεροπορικής μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρόγραμμα κατάρτισης και με την ολοκλήρωσή του ο εκπαιδευόμενος θα έχει το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, ώστε να κατανοεί σύνθετα ζητήματα που άπτονται της ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Στόχος του προγράμματος είναι, μετά την ολοκλήρωσή του, οι εκπαιδευόμενοι να έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες της μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων και να γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει.
Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει να κάνει κατανοητούς τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια μεταφορά, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης ατυχημάτων κατά τη μεταφορά τους, αλλά και τρόπους για την αποφυγή αυτών.
Α. | Εισαγωγή |
Β | Επικίνδυνα εμπορεύματα – Ταξινόμηση – Κίνδυνοι |
Γ. | Τρόποι μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων |
Δ. | Η μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων |
Ε | Ασφαλής φόρτωση επικίνδυνων εμπορευμάτων |
Ζ. | Αντιμετώπιση των ατυχημάτων κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων |
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Οι συνολικές απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας για το παρόν πρόγραμμα είναι 100 ώρες.
Από αυτές οι 50 ώρες αφορούν σύγχρονη εξ’ αποστάσεως ή δια ζώσης διδασκαλία και οι 50 ώρες ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.
Κατανέμονται σε 8 ώρες την εβδομάδα και το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 13 εβδομάδες.
Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή βασικών και προηγμένων δεξιοτήτων στους εκπαιδευόμενους. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των βασικών ιδιοτήτων, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν κατανοήσει:
◨ το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων,
◨ τις ιδιαιτερότητες του τρόπου μεταφοράς και της διακίνησης των επικίνδυνων εμπορευμάτων,
◨ τον τρόπο επιλογής του κατάλληλου μέσου μεταφοράς.
Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει, στο πλαίσιο των προηγμένων δεξιοτήτων, να δώσει την απαραίτητη γνώση στους εκπαιδευόμενους, ώστε
◨ να εκτιμούν και να αξιολογούν τους κινδύνους ατυχήματος κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων,
◨ να διαχειριστούν ατύχημα κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Το προσφερόμενο πρόγραμμα απευθύνεται σε:
◨ Αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών, ΤΕΙ, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
◨ Συμβούλους ασφαλούς χερσαίας μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ώστε να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σε σχέση με τα άλλα μέσα μεταφοράς.
◨ Στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών αντιμετώπισης κινδύνων (π.χ. Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική), ώστε να εξοικειωθούν με τους κινδύνους των εμπορευμάτων και τη διαχείριση αυτών.
◨ Στελέχη εταιριών διαχείρισης οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να εξοικειωθούν με τους κινδύνους των μεταφερόμενων εμπορευμάτων και την αντιμετώπιση σχετικών ατυχημάτων.
◨ Στελέχη μεταφορικών εταιριών, ώστε να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες διαχείρισης των μεταφερόμενων εμπορευμάτων.
◨ Στελέχη εταιριών εμπορίας και διαχείρισης επικίνδυνων εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαιοειδών, αποβλήτων, συσσωρευτών κ.λπ.), ώστε να εξοικειωθούν με τους κινδύνους των εμπορευμάτων και τους τρόπους διαχείρισής τους.
Η κα. Θεοδώρα Τσιούρβα είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ και μέλος ΕΤΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Επιπλέον, είναι Σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων και είναι εισηγήτρια στα σεμινάρια «Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων» που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Οχημάτων Ε.Μ.Π.
Η κα. Σοφία Τομαρά είναι ΕΤΕΠ στο Εργαστήριο Οχημάτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Από το 2002 είναι πτυχιούχος Φυσικός της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το 2013 πιστοποιήθηκε ως Σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων και από το 2014 έως σήμερα είναι εισηγήτρια στα σεμινάρια «Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων» που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Οχημάτων Ε.Μ.Π
Η Δρ.-Μηχ. Κλειώ Βόσου είναι Διπλωματούχους Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π από το 2003 και Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ από το 2009.
Το 2011 έγινε σύμβουλος Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων και από το 2013 διδάσκει στα αντίστοιχα σεμινάρια που διεξάγονται από το Εργαστήριο Οχημάτων, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Από το 2019 πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Οχημάτων και παράλληλα, συμμετέχει σε ερευνητικά έργα αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον σχεδιασμό, τη μηχανική ανάλυση με τη μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων και τη βελτιστοποίηση σε περιοχές ενδιαφέροντος του Εργαστηρίου Οχημάτων.
Ο Δρ.-Μηχ. Βασίλης Κουλοχέρης είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Οχημάτων του Ε.Μ.Π από το 2018.
Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π από το 2017 και Διδάκτωρ Μηχανικός από το 2021.
Από το 2017 είναι Σύμβουλος Ασφαλούς Χερσαίας Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
Υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ποσού κατά 5% σε περίπτωση συμμετοχής 3 ατόμων από τον ίδιο φορέα και 10% σε περίπτωση συμμετοχής 4-5 ατόμων από τον ίδιο φορέα. Σε περίπτωση που στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνω των 5 ατόμων από τον ίδιο φορέα θα υπάρχει μείωση ανάλογα με τον τελικό αριθμό συμμετεχόντων.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr