Η Διοίκηση Ποιότητας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βελτίωσης και εξέλιξης όλων των σύγχρονων Οργανισμών. Οι έννοιες «συμμόρφωση με απαιτήσεις», «συνεχής βελτίωση» και «ολική ποιότητα» είναι συνυφασμένες με τους πρωτοπόρους Οργανισμούς και τις Επιχειρήσεις – ηγέτες σε κάθε κλάδο.
Το πρόγραμμα «Διοίκηση και Έλεγχος Ποιότητας: Θεωρία, Πρακτική και Εργαλεία» σκοπεύει να προετοιμάσει εξειδικευμένα στελέχη στον έλεγχο, τη διασφάλιση και τη διοίκηση ποιότητας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν λάβει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να στελεχώσουν θέσεις ποιότητας σε ιδιωτικούς ή/και δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων (ενδεικτικά) μεταποιητικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, τεχνικών εταιρειών, επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού, εργαστήρια δοκιμών και διακριβώσεων κ.ά.
Οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίσουν έννοιες που σχετίζονται με την ποιότητα, την πιστοποίηση και τη διαπίστευση και, συγκεκριμένα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πλέον διαδεδομένα στην αγορά πρότυπα, όπως ISO 9001: 2015 (Διαχείριση Ποιότητας), ISO 19011: 2018 (Διενέργεια Επιθεωρήσεων), ISO 31000: 2018 (Διαχείριση Διακινδύνευσης).
Tο πρόγραμμα σκοπεύει στο «να καταρτίσει στελέχη που θα υπηρετήσουν στη διεύθυνση ποιότητας οργανισμών ή/και επιχειρήσεων», αλλά και να προσφέρει γενικότερες γνώσεις γύρω από τον χώρο της ποιότητας και τα συστήματα διοίκησης.
Τα περιεχόμενα του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί από την ομάδα διοίκησης ποιότητας του Μετροτεχνικού Εργαστηρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της Ποιότητας και θεωρείται σημείο αναφοράς στον χώρο. Στο πρόγραμμα διδάσκει ένα μίγμα επαγγελματιών και ακαδημαϊκών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της ποιότητας, των προτύπων, των συστημάτων ποιότητας και των επιθεωρήσεων.
Οι διδάσκοντες μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους εκπαιδευόμενους μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα, πρακτικά παραδείγματα και case studies.
Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευόμενοι γίνονται κοινωνοί γνώσεων, μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων που μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στο περιβάλλον της εργασίας τους, είτε αυτό αφορά τον έλεγχο ποιότητας, είτε τη διοίκηση ενός προγράμματος ποιότητας στον οργανισμό που εργάζονται.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα στοχεύει να
◨ Εξειδικεύσει τους εκπαιδευόμενους στον έλεγχο, τη διασφάλιση και τη διοίκηση της ποιότητας,
◨ Εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαιτούμενες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να στελεχώσουν τα τμήματα ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών,
◨ Δημιουργήσει στελέχη που θα μπορούν να καθοδηγήσουν οργανισμούς, του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, που θέλουν να εφαρμόσουν προγράμματα ποιότητας και να ηγηθούν της εφαρμογής αυτών.
Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν μέσα από το προτεινόμενο πρόγραμμα πρόσβαση και εξειδίκευση σε στατιστικά εργαλεία ελέγχου ποιότητας, στην ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας και στην επιθεώρηση της λειτουργίας τους.
◨ Εισαγωγή στη Διοίκηση Ποιότητας
◨ Συστήματα Διαχείρισης – Ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης
◨ Συστήματα Διαχείρισης – Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης
◨ Συστήματα Διαχείρισης –Διαχείριση διακινδύνευσης
◨ Τεχνικές, Μέθοδοι & Εργαλεία Βελτίωσης Ποιότητας
◨ Έλεγχος Ποιότητας
◨ Αξιολόγηση της Συμμόρφωσης – Κανονιστική Συμμόρφωση
◨ Αξιολόγηση της Συμμόρφωσης – Επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Tα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως μέσω Microsoft TEAMS τις Δευτέρες 18.00-20.00 και η συνολική διάρκειά του είναι 10 εβδομάδες.
◨ Κατανόηση της έννοιας της ποιότητας,
◨ Γνωριμία με το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας και τις δραστηριότητές του,
◨ Γνωριμία με το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και τις δραστηριότητές του,
◨ Κατανόηση των εννοιών Πιστοποίηση και Διαπίστευση,
◨ Κατανόηση και χρήση βασικών τεχνικών μεθόδων και εργαλείων ποιότητας,
◨ Εξοικείωση με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001 για τη διαχείριση ποιότητας,
◨ Εξοικείωση με τις οδηγίες του προτύπου ISO 19011 για την επιθεώρηση συστημάτων διαχείρισης,
◨ Εξοικείωση με τις οδηγίες του προτύπου ISO 31000 για τη διαχείριση της διακινδύνευσης.
◨ Κατανόηση και χρήση προχωρημένων τεχνικών μεθόδων και εργαλείων ποιότητας,
◨ Σχεδίαση συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας,
◨ Επιθεώρηση συστημάτων ποιότητας,
◨ Σχεδίαση διεργασίας διαχείρισης της διακινδύνευσης.
Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει στην αποφοίτηση στελεχών που θα διαθέτουν σύγχρονη και ολοκληρωμένη γνώση στο πεδίο της Ποιότητας. Απευθύνεται κυρίως σε στελέχη που θα κληθούν να αναλάβουν θέση ευθύνης στον Έλεγχο Ποιότητας σε ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα μεταποιητική επιχείρηση ή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή θα κληθούν να διοικήσουν ένα πρόγραμμα ποιότητας στον οργανισμό που εργάζονται.
Παράλληλα, απευθύνεται και σε στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων που θα κληθούν να υποστηρίξουν έναν τρίτο οργανισμό ή επιχείρηση που επιθυμεί να ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ποιότητας.
Τέλος, απευθύνεται και σε στελέχη εργαστηρίων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μετρήσεων (δοκιμές και διακριβώσεις) για την ποιότητα.
Αίτηση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν:
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι:
Ο κ. Κρόκος είναι Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τυποποίησης του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ). Είναι Χημικός (ΕΚΠΑ), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (MSc, PhD) στην Αναλυτική Χημεία – Χημεία Τροφίμων.
Ο κ. Παπαδάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Φορέα Πιστοποίησης IQCert (Διεθνής Φορέας Πιστοποίησης Α.Ε.) και Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης από το 2003. Η διδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Μετρολογίας στην Αναλυτική Χημεία.
Ο κ. Σαριδάκης είναι Προϊστάμενος του Τμήματος Χημείας του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ). Είναι Χημικός Μηχανικός, μέλος της Ελληνικής Ένωσης Χημικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η κα Δεληγιάννη Αγγελική είναι Υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών (τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην πρόταση πρότυπου συστήματος διαχείρισης διακινδύνευσης κατά το σχεδιασμό εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε λιμένες.)
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
Το βασικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 450 ευρώ.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr
Φεβρουάριος 2022 (Α’ Κύκλος)
Φεβρουάριος 2023 (Β’ Κύκλος)
Φεβρουάριος 2024 (Γ’ Κύκλος)