Κατά την διάρκεια του Επιμορφωτικού Προγράμματος «Κατάρτιση και αξιολόγηση τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1 για συντήρηση και επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης», θα παρουσιαστούν:
◨ Οι βασικές αρχές του ηλεκτρισμού
◨ Οι τύποι ηλεκτρικών κινητήρων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτροκίνηση,
◨ Οι ηλεκτρονικοί μετατροπείς
◨ Τα είδη των μπαταριών και φορτιστών.
Επίσης θα γίνει ενημέρωση για την νομοθεσία των ηλεκτρικών οχημάτων και για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά την εκτέλεση εργασιών σε οχήματα υψηλής τάσης.
Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πρακτική εκπαίδευση στο χώρο του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών & Ηλεκτρονικών Ισχύος του ΕΜΠ.
Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των επιμορφούμενων προκειμένου να χορηγηθεί βεβαίωση επιμόρφωσης που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1.
Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στην απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων από τους επιμορφούμενους, για την διενέργεια εργασιών επισκευής και συντήρησης οχημάτων υψηλής τάσης, με σκοπό την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1.
Επίσης την παρουσίαση των υποχρεωτικών μέτρων ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται κατά την διάρκεια των εργασιών επισκευής ή συντήρησης ενός οχήματος Υ.Τ, καθώς και τη σωστή χρήση των απαραιτήτων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).
Στόχος του Επιμορφωτικού Προγράμματος είναι η απόκτηση των αναγκαίων τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διενέργεια εργασιών επισκευής και συντήρησης οχημάτων υψηλής τάσης με σκοπό την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1.
Επίσης η απόκτηση επαρκούς γνώσης των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων για τα οχήματα υψηλής τάσης, η λειτουργία συνεργείων οχημάτων υψηλής τάσης, καθώς και η γνώση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας για την εργασία σε συνεργεία οχημάτων υψηλής τάσης.
◨ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Εισαγωγή στην τεχνολογία των οχημάτων υψηλής τάσης
◨ 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βασικές αρχές λειτουργίας ηλεκτρικών κινητήρων
◨ 3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρική διαχείριση ενέργειας – Στοιχεία κινητήριων μονάδων
◨ 4η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτρική ενέργεια
◨ 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Μέτρα ασφάλειας
◨ 6η ΕΝΟΤΗΤΑ: Συντήρηση – Εξοπλισμός – Έλεγχοι ηλεκτρικών συστημάτων
◨ 7η ΕΝΟΤΗΤΑ: Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
◨ 8η ΕΝΟΤΗΤΑ: Νομοθεσία ηλεκτρικών οχημάτων και συνεργείων οχημάτων υψηλής τάσης
◨ 9η ΕΝΟΤΗΤΑ: Πρακτική εφαρμογή
◨ 10η ΕΝΟΤΗΤΑ: Αξιολόγηση επιμορφούμενων
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 18:15-21:00, ως εξής:
◨ 1η Διδακτική ώρα: 18:15-19:00
◨ 2η Διδακτική ώρα: 19:15-20:00
◨ 3η Διδακτική ώρα: 20:15-21:00
Αναλυτικά:
Διάλεξη | Ώρες | Θεματική Ενότητα |
1η
08.11.24 |
3 | Παρουσίαση ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ε.Μ.Π. Παρουσίαση εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών & Ηλεκτρονικών Ισχύος Ε.Μ.Π. Παρουσίαση προγράμματος επιμόρφωσης. Εισαγωγή στην τεχνολογία των οχημάτων υψηλής τάσης. Τύποι οχημάτων υψηλής τάσης. Βασικές αρχές λειτουργίας Βασικές αρχές ηλεκτρισμού. Μεγέθη ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεχής τάση (DC) / Εναλλασσόμενη τάση (AC) – Αρχές λειτουργίας Αισθητήρων. |
2η
09.11.24 |
3 | Ισχύουσα νομοθεσία για συνεργεία οχημάτων υψηλής τάσης, τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης, ηλεκτροκίνηση.
Ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. |
3η
11.11.24 |
4 | Τύποι μπαταριών. Κύκλωμα χαμηλής τάσης. Καλώδια υψηλής τάσης. Ασφαλειοδιακόπτες – ηλεκτρονόμος χαμηλής τάσης – διανομείς ισχύος. |
4η
21.11.24 |
3 | Αρχές Φυσικής & Ηλεκτρομαγνητισμού. – Βασικές αρχές λειτουργίας ηλεκτρικών κινητήρων. |
5η
26.11.24 |
3 | Μετατροπή εναλλασσόμενης τάσης σε Συνεχή – Ανόρθωση (AC/DC). – Ηλεκτρονικός μετατροπέας (Inverter). |
6η
30.11.24 |
7 | Πρακτική εκπαίδευση: Μέτρα ασφάλειας – Συντήρηση – Εξοπλισμός – Έλεγχοι ηλεκτρικών συστημάτων – Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών & Ηλεκτρονικών Ισχύος. |
7η
30.11.24 |
2 | Εξέταση – Αξιολόγηση.
Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών & Ηλεκτρονικών Ισχύος. |
◨ Οργάνωση διαδικασίας ελέγχου και επιθεώρησης ενός οχήματος υψηλής τάσης.
◨ Επιλογή κατάλληλων οργάνων μέτρησης και ορθή χρήση τους κατά τον έλεγχο/επιθεώρηση ενός οχήματος υψηλής τάσης.
◨ Ορθή εκτέλεση δοκιμών και μετρήσεων κατά τον έλεγχο/επιθεώρηση ενός οχήματος υψηλής τάσης.
◨ Εφαρμογή μέτρων προστασίας κατά τον έλεγχο/επιθεώρηση ενός οχήματος υψηλής τάσης.
◨ Σήμανση του οχήματος υψηλής τάσης στις προβλεπόμενες θέσεις εργασίας
◨ Ασφάλεια και προστασία κατά την φόρτιση οχήματος υψηλής τάσης
◨ Ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος/πυρκαγιάς από ηλεκτρισμό.
◨ Ασφαλή μεταφορά/ρυμούλκηση σε περίπτωση σύγκρουσης.
◨ Εκκίνηση με βοηθητική μπαταρία
Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν Μηχανικοί/Τεχνικοί και συγκεκριμένα:
◨ Διπλωματούχοι Μηχανικοί ΑΕΙ (πτυχίο μηχανολόγου ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ναυπηγού μηχανικού)
◨ Πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Μηχανικοί ΤΕΙ (και σχολών υπομηχανικών, Κ.Α.Τ.Ε.Ε./Α.Σ.Ε.Τ.Ε.Μ./ Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ειδικότητας μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και μηχανικών αυτοκινήτων ή πτυχίο ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
◨ Απόφοιτοι ΙΕΚ-ΕΠΑΛ-ΤΕΕ ειδικότητας μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και μηχανικών αυτοκινήτων
◨ Μηχανοτεχνίτες / Ηλεκτροτεχνίτες
Επίσης μπορεί να το παρακολουθήσουν ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργαζόμενοι επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν σε αντικείμενα σχετικά με τα οχήματα υψηλής τάσης.
Σύμφωνα με την Απόφαση 151639 (ΦΕΚ 3270 τ.Β/ 17/5/2023) άρθρο 4:
Για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1 ο υποψήφιος πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
β) να είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος μίας εκ των κάτωθι περιπτώσεων του ν. 1575/1985 (Α’ 207) :
βα) Μηχανοτεχνίτη της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 2.
ββ) Ηλεκτροτεχνίτη της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2,
βγ) Διπλωματούχου μηχανικού της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 4, όσοι έχουν πτυχίο μηχανολόγου ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ναυπηγού μηχανικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής.
βδ) Τεχνολόγου μηχανικού της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 4, όσοι έχουν πτυχίο των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή των ανώτερων σχολών (σχολών υπομηχανικών, Κ.Α.Τ.Ε.Ε./Α.Σ.Ε.Τ.Ε.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ειδικότητας μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και μηχανικών αυτοκινήτων ή πτυχίο ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Ο Αντώνιος Κλαδάς είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977-1982) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εμβαθύνσεως σπουδών στην Ηλεκτροτεχνία (DEA de Génie Électrique 1982-1983) και διδακτορικού τίτλου του Πανεπιστημίου PARIS VI (Doctorat de l’ Université Paris VI 1983-1987) με υποτροφία του Γαλλικού κράτους.
H ερευνητική δραστηριότητά του αφορά τις περιοχές της σχεδίασης μετασχηματιστών ισχύος και ηλεκτρικών μηχανών, της ανάπτυξης ηλεκτρικών/υβριδικών οχημάτων, καθώς και της ανάλυσης συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνουν παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και ηλεκτρικών κινητηρίων συστημάτων τόσο σε μόνιμη κατάσταση λειτουργίας όσο και κατά τη διάρκεια μεταβατικών φαινομένων.
Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου μεταξύ 2002 και 2007.
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με αντικείμενο «Ηλεκτρονικά Ισχύος».
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στην περιοχή των ηλεκτρονικών μετατροπέων μεγάλης ισχύος με εφαρμογή σε συστήματα οδήγησης κινητήρων και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, στην οποία σήμερα υπηρετεί ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο “Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας” του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος, με γνωστικό αντικείμενο “Ηλεκτρομηχανικές Εφαρμογές για Συστήματα και Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας”.
Είναι υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη εκπαιδευτικών διατάξεων του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ.
Σπούδασε στην Σχολή Μηχανικών Οχημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.
ESH Electrics Specialist high-voltage, βάση του Ευρωπαϊκού Πρότυπου DIN VDE
0105-100 2015 Mercedes-Benz Stuttgart.
Meisterbrief ΙΗΚ Stuttgart.
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής (C-Trainer).
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθείται η παρακάτω μέθοδος αποπληρωμής των διδάκτρων σε δύο δόσεις μέσω κατάθεσης σε τράπεζα:
• Το 50% καταβάλλεται στην περίοδο των εγγραφών
• το υπόλοιπο 50% δυο εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων.
• Έκπτωση σε συμμετοχή πλέον των 3 ατόμων από τον ίδιο φορέα.
• Σε περίπτωση που ο επιμορφούμενος παρακολουθήσει και το πρόγραμμα Τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2 το συνολικό κόστος των δύο προγραμμάτων θα διαμορφωθεί στα 750€.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Οκτώβριος 2023 (Α’ Κύκλος)
Νοέμβριος 2023 (Β’ Κύκλος)
Δεκέμβριος 2023 (Γ’ Κύκλος)
Ιανουάριος 2024 (Δ’ Κύκλος)
Φεβρουάριος 2024 (Ε’ Κύκλος)
Μάρτιος 2024 (Στ΄ Κύκλος)
Απρίλιος 2024 (Ζ’ Κύκλος)
Μάιος 2024 (Η’ Κύκλος)
Ιούνιος 2024 (Θ’ Κύκλος)
Σεπτέμβριος 2024 (Ι’ Κύκλος)