H ανάγκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την έλλειψη ορυκτών καυσίμων μαζί με την ανάγκη για ασφαλή και υγιεινή διατροφική αλυσίδα και τη διαφαινόμενη ανεπάρκεια σε νερό είναι πλέον αναγνωρισμένα παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Πράσινη Συμφωνία» δείχνει την ιδιαίτερη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές υποστηρίζοντας μια νέα μορφή ανάπτυξης που εκφράζεται από τον όρο Βιοοικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίζεται σε τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον όπου η Βιοτεχνολογίας παίζει πρωταρχικό ρόλο (ΕΕ, ΟΟΣΑ).
Οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τις έννοιες της «Βιοοικονομίας και Βιοτεχνολογίας» και τις λύσεις που δίνει στους τομείς βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να εισηγηθούν και να δώσουν συμβουλές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης σε Βιομηχανίες, Επενδυτές, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δήμους κλπ.
Σκοπός του προσφερόμενου προγράμματος είναι η απόκτηση από τους εκπαιδευόμενους των απαραίτητων επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν το γνωστικό υπόβαθρο που θα τους βοηθήσει:
◨ Να αναδείξουν και να προωθήσουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Βιομηχανική Βιοτεχνολογία σε μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και
◨ Να αντιμετωπίσουν και να βρουν τις απαραίτητες λύσεις για την αναδιάρθρωση ή αντικατάσταση βιομηχανικών διεργασιών που δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης, αυξημένης παραγωγής CO2, που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ύδατος ή συνεπάγονται μεγάλο ενεργειακό κόστος με Βιοτεχνολογικές διεργασίες που θα στηρίζονται στη Βιοχημική Μηχανική, την Ενζυμική Τεχνολογία, και την Βιοκατάλυση. Τα παραδείγματα εφαρμογής θα εστιαστούν στις Βιομηχανίες Τροφίμων/Ποτών, Χάρτου, πλαστικών, Επεξεργασίας Δέρματος, Υφαντουργία, Ενέργειας κ.ά.
Οι σπουδαστές που θα το παρακολουθήσουν:
◨ Θα κατανοήσουν τις αιτίες ρύπανσης, και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις βιομηχανικές διεργασίες στα διάφορα στάδια επεξεργασίας και παραγωγής (περιπτώσεις των Βιομηχανιών Τροφίμων/Ποτών, Χάρτου, πλαστικών, Επεξεργασίας Δέρματος, Υφαντουργία, Ενέργειας, κ.ά).
◨ Θα κατανοήσουν την ανάγκη για μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε φιλικές στο περιβάλλον διεργασίες και θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν και να προβάλουν μια ανάπτυξη βιώσιμη που θα στηρίζεται στη Βιοτεχνολογία.
◨ Θα κατανοήσουν τις έννοιες «Βιοοικονομία», «Κυκλική Οικονομία», «Βιοδιυλιστήριο».
◨ Θα κατανοήσουν τις Βιοτεχνολογικές Διεργασίες αξιοποίησης μικροβιών, κυττάρων και ενζύμων, τις Βιοχημικές ζυμώσεις, τη Βιοκατάλυση.
◨ Θα είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη τεχνολογία για το κάθε στάδιο βιομηχανικής διεργασίας που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
◨ Θα είναι σε θέση να προτείνουν λύσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με τη χρησιμοποίηση φιλικών στο περιβάλλον τεχνολογιών.
◨ Θα είναι σε θέση να ενημερώσουν την κοινωνία και τους φορείς τους στο πλαίσιο της προώθησης της έννοιας «Κοινωνίας της Γνώσης» που περιέχεται στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως προτείνεται από την Ε.Ε.
◨ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιοτεχνολογία & Βιοοικονομία (εισαγωγή)
◨ 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περιβάλλον & Βιοτεχνολογία
◨ 3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιομηχανική Βιοτεχνολογία
◨ 4η ΕΝΟΤΗΤΑ: Συστημική & Συνθετική Βιοτεχνολογία
◨ 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Εισαγωγή στη Βιοχημική Μηχανική και τις Ζυμώσεις
◨ 6η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιοκατάλυση & Ένζυμα
◨ 7η ΕΝΟΤΗΤΑ: Τεχνολογία ενζύμων
◨ 8η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιοδιυλιστήρια
◨ 9η ΕΝΟΤΗΤΑ: Κυκλική οικονομία
◨ 10η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιοτεχνολογικές εφαρμογές σε Βιομηχανίες
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο.
◨ Θα κατανοήσουν τις αιτίες ρύπανσης, και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις βιομηχανικές διεργασίες στα διάφορα στάδια επεξεργασίας και παραγωγής (περιπτώσεις των Βιομηχανιών Τροφίμων/Ποτών, Χάρτου, πλαστικών, Επεξεργασίας Δέρματος, Υφαντουργία, Ενέργειας κ.ά).
◨ Θα κατανοήσουν την ανάγκη για μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε φιλικές στο περιβάλλον διεργασίες και θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν και να προβάλουν μια ανάπτυξη βιώσιμη που θα στηρίζεται στη Βιοτεχνολογία.
◨ Θα κατανοήσουν τις Βιοτεχνολογικές Διεργασίες αξιοποίησης μικροβίων, κυττάρων και ενζύμων. Βιοχημικές ζυμώσεις, Βιοκατάλυση.
◨ Θα είναι σε θέση να οργανώνουν σεμινάρια και εκδηλώσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας, και άλλων φορέων στο πλαίσιο της προώθησης της έννοιας «Κοινωνίας της Γνώσης» που περιέχεται στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως προτείνεται από την Ε.Ε
◨ Θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν μελέτες που θα αναδεικνύουν και θα προωθούν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Βιομηχανική Βιοτεχνολογία σε μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.
◨ Θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να εισηγηθούν και να δώσουν συμβουλές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης σε Βιομηχανίες, Επενδυτές, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δήμους κλπ.
◨ Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν και να βρίσκουν τις απαραίτητες λύσεις για την αναδιάρθρωση ή αντικατάσταση βιομηχανικών διεργασιών που δημιουργούν προβλήματα ρύπανσης, αυξημένης παραγωγής CO2, που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ύδατος ή συνεπάγονται μεγάλο ενεργειακό κόστος με τις κατάλληλες Βιοτεχνολογικές διεργασίες.
◨ Θα είναι σε θέση να προτείνουν λύσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με τη χρησιμοποίηση φιλικών στο περιβάλλον τεχνολογιών.
◨ Απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών, Χημικών, Βιολογικών και Γεωπονικών Σχολών, Σχολών Περιβάλλοντος, Κτηνιατρικών, Διατροφικών Σχολών, Δασολόγων
◨ Στελέχη Βιομηχανιών Τροφίμων, Χάρτου, Δέρματος, Υφαντουργίας κ.λπ. Μελετητές (ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
◨ Στελέχη τεχνικών υπηρεσιών (Δήμων, Περιφερειών, Δημόσιων και Ιδιωτικών Οργανισμών)
◨ Στελέχη του δημοσίου τομέα (Αποκεντρωμένες Περιφέρειες, ΥΠΕΚΑ, ΥΑΑΤ, ΥΠΕΣ)
◨ Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν Πτυχίο Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου και πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής γλώσσας
Η Δρ Διομή Μαμμά είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ με γνωστικό αντικείμενο «Μηχανική Βιοδιεργασιών». Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: η μικροβιακή παραγωγή και ο χαρακτηρισμός ενζύμων, η βιομετατροπή λιγνινοκυτταρινούχων πρώτων υλών σε αιθανόλη, ο σχεδιασμός βιοαντιδραστήρων (μικροβιακών και ενζυμικών μετατροπών) ποικίλων διαμορφώσεων και μελέτη λειτουργίας αυτών, οι μικροβιακές διεργασίες βιοαποικοδόμησης τοξικών ουσιών και η εφαρμογή ενζυμικών συστημάτων σε διεργασίες εκχύλισης βιοδραστικών ενώσεων από φυτικές πρώτες ύλες και στην κλωστοϋφαντουργία.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
–
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr