Το πρόγραμμα «Σύγχρονες τεχνικές ανάπτυξης λογισμικού με χρήση ευέλικτων μεθοδολογιών» έχει στόχο να καλύψει το κενό στις γνώσεις και δεξιότητες που έχει ένας τελειόφοιτος πληροφορικής σε σχέση με το τι θα συναντήσει στο εργασιακό περιβάλλον μιας επιχείρησης ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή εφαρμογή λογισμικού, εργαζόμενοι σε ομάδες, ακριβώς όπως συμβαίνει στο εργασιακό περιβάλλον.
Με τον τρόπο αυτό θα μάθουν στην πράξη όλες τις σύγχρονες πρακτικές για την ανάπτυξη ποιοτικού, ασφαλούς, συντηρήσιμου και επεκτάσιμου κώδικα & θα διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη εφαρμογή που θα μπορούν να επιδείξουν στους μελλοντικούς εργοδότες τους.
Επιπλέον, θα μάθουν να δουλεύουν σε μια ομάδα με τεχνικές εξ αποστάσεως εργασίας και θα εφαρμόσουν με την ομάδα τους τις πρακτικές της Scrum για ευέλικτη ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού (agile software development).
Σκοπός του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι (απόφοιτοι σχολών πληροφορικής ή νέοι προγραμματιστές) να αποκτήσουν την απαραίτητη πρακτική εμπειρία σε τεχνικές ανάπτυξης λογισμικού, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας της πληροφορικής με πολύ καλύτερους όρους και σε πολύ καλύτερες θέσεις.
Επιπλέον, να αποκτήσουν εμπειρία σε τεχνικές συνεργασίας και σύγχρονες μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν θέσεις στη διεθνή αγορά εργασίας της πληροφορικής, εργαζόμενοι εξ αποστάσεως.
Στόχοι του προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι:
◨ Να μάθουν στην πράξη όλες τις σύγχρονες πρακτικές για την ανάπτυξη ποιοτικού, ασφαλούς, συντηρήσιμου και επεκτάσιμου κώδικα.
◨ Να μάθουν να δουλεύουν σε μια ομάδα, χρησιμοποιώντας τεχνικές και εργαλεία για να αναπτύσσουν εφαρμογές μαζί με άλλους προγραμματιστές, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί.
◨ Να εφαρμόσουν με την ομάδα τους τις πρακτικές της Scrum για ευέλικτη ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού (agile software development)
◨ Να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη εφαρμογή με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες λογισμικού, που θα μπορούν να την εντάξουν άμεσα στο βιογραφικό τους.
◨ Ανάπτυξη λογισμικού από ομάδες με χρήση ευέλικτων μεθοδολογιών
◨ Τεχνικές ανάπτυξης αναγνώσιμου και συντηρήσιμου κώδικα
◨ Τα δομικά στοιχεία μίας σύγχρονης διαδικτυακής εφαρμογής λογισμικού
◨ Αυτοματοποιημένος έλεγχος εφαρμογών λογισμικού
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο.
◨ Ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού στο πλαίσιο ομάδας
◨ Ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού με Pair Programming
◨ Διαχείριση του πηγαίου κώδικα εφαρμογών λογισμικού (Source Code Management)
◨ Δημιουργία αναγνώσιμου, συντηρήσιμου και επεκτάσιμου κώδικα
◨ Συντήρηση και βελτίωση εφαρμογών λογισμικού με Debugging & Refactoring
◨ Τεχνικές Authentication/Authorization
◨ Ανάπτυξη λογισμικού με βάση Design Patterns & Dependency Injection
◨ Πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με Object-Relational Mapping
◨ Asynchronous operations in UIs
◨ Τεχνικές αυτόματου ελέγχου λογισμικού (Unit Testing, User Acceptance Testing)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές ή απόφοιτους σχολών πληροφορικής, αλλά και σε προγραμματιστές που δεν έχουν παρακολουθήσει κάποιο επίσημο κύκλο σπουδών πληροφορικής.
Οι προαπαιτούμενες γνώσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι:
◨ Χρήση ενός σύγχρονου IDE (π.χ. MS Visual Studio, Eclipse, IntelliJ IDEA, Visual Studio Code, PyCharm)
◨ Καλή γνώση μίας O-O γλώσσας προγραμματισμού (π.χ. C#, Java, PHP, Python)
◨ Γνώση ενός Σχεσιακού Συστήματος Βάσεων Δεδομένων (π.χ. SQL Server, Postgress, MySQL, Oracle)
Ο Βασίλης Βεσκούκης είναι Αν.Καθηγητής στη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ με γνωστικό αντικείμενο “Τεχνολογία Λογισμικού στη Γεωπληροφορική”.
Έχει 15-ετή εμπειρία σε σχεδίαση προγραμμάτων σπουδών και διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και αλλού.
Είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π του τομέα πληροφορικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών (ΕΜΠ), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)(ΟΠΑ -Ε.Μ.Π.), Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΕΑΠ) και Διδακτορικού διπλώματος στην Πληροφορική (ΕΜΠ).
Ο Κυριάκος Διακονικολάου εργάζεται στο ΕΔΥΤΕ ως Scrum Product Owner των πληροφοριακών συστημάτων σημαντικών κρατικών δράσεων (Μεταφορικό Ισοδύναμο, Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, Πρακτική Άσκηση, SuperFast Broadband κα).
Έχει σπουδάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (1986-1991) και έχει MSc στις Βάσεις Δεδομένων από το University Of Manchester (1992).
Ο Γιάννης Γιακουμής είναι Μηχανικός Λογισμικού και έχει λάβει μέρος στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως full stack developer σε τεχνολογίες ASP.NET της Microsoft (Web API, Azure, SQL SERVER).
Ο Κωνσταντίνος Βέλτσος είναι προγραμματιστής με πλούσια εμπειρία στην ανάλυση, ανάπτυξη και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων (devops).
Σχεδιάζει και υλοποιεί web εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων με τη χρήση των τεχνολογιών MS ASP.NET Core, SQL Server κλπ.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
–
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr