Το πρόγραμμα καλύπτει τις απαιτήσεις ποιότητας και ειδικότερα της οργανοληπτικής ποιότητας, της υγιεινής και ασφάλειας για τη βιομηχανία τροφίμων και αναλύει τους κανόνες της οργανοληπτικής εξέτασης και τις βασικές αρχές που διέπουν την ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP), την ορθή βιομηχανική πρακτική (GMP) και την ισχύουσα νομοθεσία, για τις επιχειρήσεις τροφίμων (βιομηχανίες τροφίμων και χώρους μαζικής εστίασης).
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να εργαστούν στην οργάνωση του ελέγχου ποιότητας στη βιομηχανία τροφίμων, ενσωματώνοντας τον οργανοληπτικό έλεγχο, και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας τροφίμων HACCP με ενσωμάτωση προαπαιτούμενων προγραμμάτων υγιεινής (PRPs) και στον σχεδιασμό νέων προϊόντων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με θέματα ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.
Αποτελείται από 3 ενότητες:
Ι. Ποιότητα – Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων,
ΙΙ. HACCP – Υγιεινή – Ασφάλεια τροφίμων και
ΙΙΙ. Ανάπτυξη νέων προϊόντων.
◨ Η 1η ενότητα εστιάζεται στα χαρακτηριστικά ποιότητας των τροφίμων με έμφαση στις οργανοληπτικές ιδιότητες, και στην οργανοληπτική εξέταση/ανάλυση των τροφίμων και τη μεθοδολογία ανάπτυξης στη βιομηχανία τροφίμων.
◨ Η 2η ενότητα περιλαμβάνει τις αρχές/απαιτήσεις/κανόνες υγιεινής για τη βιομηχανία τροφίμων, κατασκευαστικές ή λειτουργικές (PRPs-GMPs-GHPs), και τις βασικές κατηγορίες κινδύνων των τροφίμων και ποτών και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συστήματος HACCP στη βιομηχανία ή βιοτεχνία τροφίμων ή σε χώρους μαζικής εστίασης.
◨ Η 3η ενότητα αφορά τον σχεδιασμό νέων/καινοτομικών προϊόντων τροφίμων τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιότητα, ασφάλεια, συσκευασία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους/τεχνικές για την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση των νέων προϊόντων στην αγορά.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να εργαστούν σε βιομηχανία τροφίμων στον έλεγχο ποιότητας, στον σχεδιασμό νέων προϊόντων ή σε εργαστήρια ελέγχου τροφίμων (1η και 3η ενότητα).
Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει τις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής για τη βιομηχανία τροφίμων και τους χώρους μαζικής εστίασης και αναλύει τις βασικές αρχές που διέπουν την ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP), την ισχύουσα νομοθεσία, την ορθή βιομηχανική πρακτική και τους οδηγούς υγιεινής για τους χώρους μαζικής εστίασης (2η ενότητα).
◨ 1η ενότητα: Ποιότητα – οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων
H 1η ενότητα εστιάζεται στα χαρακτηριστικά ποιότητας των τροφίμων με έμφαση στις οργανοληπτικές ιδιότητες και την οργανοληπτική εξέταση/ανάλυση των τροφίμων. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν: την εκπαίδευση των δοκιμαστών, το οργανοληπτικό εργαστήριο (απαιτήσεις), τις δοκιμές οργανοληπτικής εξέτασης, τον σχεδιασμό πειραμάτων οργανοληπτικού ελέγχου, τα έντυπα, την παρουσίαση και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, την οργανοληπτική εξέταση βασικών τροφίμων, την αποδοχή καταναλωτή, τις δοκιμές «χρόνου ζωής» τροφίμων (Shelf-life) και την οργανοληπτική εξέταση κατά τον σχεδιασμό νέων προϊόντων. Το πρόγραμμα θα συμπληρώνεται από πρακτική εργαστηριακή εκπαίδευση στις οργανοληπτικές δοκιμές και τις τεχνικές οργανοληπτικής εξέτασης των τροφίμων μέσω της οργανοληπτικής εξέτασης πρότυπων διαλυμάτων και τροφίμων/ποτών από τους εκπαιδευόμενους.
◨ 2η ενότητα: HACCP – υγιεινή – ασφάλεια τροφίμων
H 2η ενότητα περιλαμβάνει τις αρχές/απαιτήσεις/κανόνες υγιεινής για τη βιομηχανία τροφίμων κατασκευαστικές ή λειτουργικές (PRPs-GMPs-GHPs) και τις βασικές κατηγορίες κινδύνων των τροφίμων και ποτών και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του συστήματος HACCP στη βιομηχανία ή βιοτεχνία τροφίμων ή σε χώρους μαζικής εστίασης. Το πρόγραμμα καλύπτει αφενός τον τρόπο προσέγγισης των απαιτήσεων υγιεινής και του HACCP από τη βιομηχανία/βιοτεχνία, τους χώρους παρασκευής τροφίμων που υποχρεώνονται να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν το σύστημα αυτό και αφετέρου τον τρόπο προσέγγισης της πιστοποίησης και επιθεώρησης της υγιεινής και των συστημάτων HACCP που επιβάλλεται να γίνεται από κρατικούς φορείς ελέγχου των τροφίμων. Θα αναπτυχθούν περιπτώσεις εφαρμογής.
◨ 3η ενότητα: Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων
H3η ενότητα αφορά τον σχεδιασμό νέων/καινοτομικών προϊόντων τροφίμων τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιότητα, ασφάλεια, συσκευασία και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους/τεχνικές για την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση των νέων προϊόντων στην αγορά.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιείται δια ζώσης.
◨ 1η ενότητα: 2 εβδομάδες – 40 ώρες διδασκαλίας/εργαστηρίου
◨ 2η ενότητα: 2 εβδομάδες – 40 ώρες διδασκαλίας
◨ 3η ενότητα: 1 εβδομάδες – 20 ώρες διδασκαλίας
Υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων με αντίστοιχη προσαρμογή των ωρών και του κόστους παρακολούθησης.
◨ Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του σεμιναρίου ο εκπαιδευόμενος θα είναι σε θέση να εργαστεί σε βιομηχανία τροφίμων στον έλεγχο ποιότητας, στο σχεδιασμό νέων προϊόντων ή σε εργαστήρια ελέγχου τροφίμων.
◨ Η επιτυχής παρακολούθηση του προγράμματος προσφέρει στους εκπαιδευόμενους εξοικείωση με τα βασικά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων και τις δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οργανοληπτική εξέταση των τροφίμων ανάλογα με τις αντίστοιχες ανάγκες.
◨ Επίσης, παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για την ανάπτυξη της ικανότητας οργάνωσης και λειτουργίας ενός οργανοληπτικού εργαστηρίου και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις δοκιμές.
◨ Μέσω του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι κατανοούν τους κινδύνους των τροφίμων και τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας που διέπουν τη βιομηχανία τροφίμων και τους χώρους μαζικής εστίασης ή παρασκευής τροφίμων και εξοικειώνονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή των ολοκληρωμένων συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας/ασφάλειας των τροφίμων.
◨ Τέλος, αποκτούν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για τον σχεδιασμό νέων/καινοτομικών προϊόντων τροφίμων σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας, βιωσιμότητας και εμπορευσιμότητας.
Είναι απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν βασικές γνώσεις στατιστικής, αγγλικής γλώσσας και σπουδές στην κατεύθυνση τεχνολογίας τροφίμων.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
Υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων με αντίστοιχη προσαρμογή των ωρών και του κόστους παρακολούθησης.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr