Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πληθώρας αισθητήρων, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας και στην αυτοματοποίηση ποικίλων εργασιών.
Οι σύγχρονες πόλεις αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να προαχθούν σε «Έξυπνες Πόλεις» και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις έξυπνες πόλεις, με εφαρμογές στα κτήρια, στις μεταφορές, στο περιβάλλον και στη διαχείριση κρίσεων.
Επίσης, θα αναλυθούν οι τρόποι υλοποίησης αυτών των καινοτομιών, μέσω της επιλογής, χρήσης και προγραμματισμού των κατάλληλων αισθητήρων.
Τέλος, θα παρουσιαστούν και θα χρησιμοποιηθούν σε πρακτικά παραδείγματα όλα τα εργαλεία που απαιτούνται από το στάδιο της σχεδίασης έως το στάδιο της κατασκευής και χρήσης αυτών των συστημάτων (βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, όργανα μέτρησης, χρήση αισθητήρων, προγραμματισμός μικροελεγκτών, 3D σχεδίαση και εκτύπωση εξαρτημάτων).
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις για τη σχεδίαση και ανάπτυξη δικτύων αισθητήρων, με σκοπό τη λήψη ποικίλων μετρήσεων.
Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των Έξυπνων Πόλεων.
Επιπλέον, θα ενημερωθούν για όλα τα στάδια κατασκευής ενός συστήματος αισθητήρων μέτρησης, συμπεριλαμβανομένων της επιλογής των κατάλληλων αισθητήρων, της σχεδίασης των ηλεκτρονικών διατάξεων μέτρησης, της χρήσης και προγραμματισμού μικροελεγκτών, καθώς και της 3D σχεδίασης και κατασκευής εξαρτημάτων.
Τα παραπάνω θα γίνουν πιο κατανοητά μέσω της πραγματοποίησης μετρήσεων με χρήση αισθητήρων, αλλά και μέσω της χρήσης όλων των απαραίτητων λογισμικών και εργαλείων.
◨ Εισαγωγή
◨ Τεχνολογίες Αισθητήρων
◨ Τεχνολογίες Έξυπνων Πόλεων
◨ Παραδείγματα εφαρμογών
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
◨ Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με σύγχρονη διδασκαλία κάθε 2η Τρίτη 16:00-18:00. Σε αυτό το δίωρο θα παρουσιάζεται η επόμενη διδακτική ενότητα και θα επιλύονται απορίες.
◨ Τα μαθήματα θα καταγράφονται και θα διατίθενται μέσω ασύγχρονης διδασκαλίας, για όσους συμμετέχοντες δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν αυτές τις ώρες.
◨ Συνολικά ο κύκλος μαθημάτων του προγράμματος θα διαρκέσει 2 μήνες.
◨ Εισαγωγή στις τεχνολογίες που σχετίζονται με τους έξυπνους αισθητήρες και τη χρήση τους στις πόλεις.
◨ Εκμάθηση των εργαλείων (αισθητήρων, μικροελεγκτών, μεθόδων επικοινωνίας) για τη χρήση τους σε εφαρμογές έξυπνων πόλεων.
◨ Εμβάθυνση σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως είναι οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας, η επιτήρηση της κυκλοφορίας οδικών δικτύων, η ασύρματη φόρτιση οχημάτων και η επιτήρηση φυσικών καταστροφών.
◨ Σχεδίαση και κατασκευή πλακετών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για τις απαιτούμενες εφαρμογές.
Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν:
◨ Απόφοιτοι Λυκείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ
◨ Δημόσιοι υπάλληλοι, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ
◨ Στελέχη ΟΤΑ
◨ Εκπαιδευτικοί, στελέχη Υπουργείων κ.λπ.
Επιθυμητή η γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Ο Σπυρίδων Αγγελόπουλος είναι Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχεδίαση και ανάπτυξη αισθητήρων, την ανάπτυξη δικτύων αισθητήρων με τη δυνατότητα ενσύρματης ή και ασύρματης μετάδοσης της πληροφορίας, καθώς και τη σχεδίαση, προσομοίωση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Ο Πολυχρόνης Παττακός είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Στα πλαίσια της Διδακτορικής Διατριβής εργάζεται στο ερευνητικό πεδίο των αισθητήρων και των εφαρμογών τους σε Βιομηχανικά συστήματα, διαδραστικά συστήματα ανακύκλωσης, σε δίκτυα καθώς και εφαρμογές Internet of Things.
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
–
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλήρη αίτηση προεγγραφής, επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος από σταθερό υπολογιστή.
(Στην έκδοση του website για κινητά-tablet, έχει απενεργοποιηθεί η ανάρτηση συνημμένων εγγράφων για διευκόλυνσή σας).
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr