Η υδροπονία αποτελεί μια μέθοδο καλλιέργειας που εμφανίζει ανάπτυξη τα τελευταία έτη. Όμως, η έλλειψη τεχνογνωσίας και αυτοματισμών καθιστά δύσκολη την εδραίωσή της. Συνεπώς, η εγκατάσταση και χρήση αισθητήρων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς την αυτοματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, θα παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στα υδροπονικά θερμοκήπια, με σκοπό τη λήψη μετρήσεων για την επιτήρηση των επιθυμητών παραμέτρων.
Επίσης, θα αναλυθούν οι τρόποι υλοποίησης διαφόρων καινοτομιών, μέσω της επιλογής, χρήσης και προγραμματισμού των κατάλληλων αισθητήρων.
Τέλος, θα παρουσιαστούν και θα χρησιμοποιηθούν σε πρακτικά παραδείγματα όλα τα εργαλεία που απαιτούνται, από το στάδιο της σχεδίασης έως το στάδιο της κατασκευής και χρήσης των συστημάτων (βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, όργανα μέτρησης, χρήση αισθητήρων, προγραμματισμός μικροελεγκτών, 3D σχεδίαση και εκτύπωση εξαρτημάτων).
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα υδροπονικά θερμοκήπια.
Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις για τη σχεδίαση συστημάτων μετρήσεων και ελέγχου, βασιζόμενων σε αισθητήρες, με σκοπό την αυτοματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και συνεπώς τη μείωση του χρόνου και του κόστους.
Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τα υδροπονικά θερμοκήπια.
Επίσης, θα ενημερωθούν για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων της επιλογής των κατάλληλων αισθητήρων, της σχεδίασης των ηλεκτρονικών διατάξεων μέτρησης, της χρήσης και προγραμματισμού μικροελεγκτών, καθώς και της 3D σχεδίασης και κατασκευής εξαρτημάτων.
Τα παραπάνω θα γίνουν πιο κατανοητά μέσω της πραγματοποίησης μετρήσεων με χρήση αισθητήρων, καθώς και μέσω της χρήσης όλων των απαραίτητων λογισμικών και εργαλείων.
◨ Εισαγωγή
◨ Τεχνολογίες αισθητήρων
◨ Τεχνολογίες θερμοκηπίων
◨ Παραδείγματα εφαρμογών
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών για τους σκοπούς της αξιολόγησης του ΚΕΔΙΒΙΜ και για στατιστικούς σκοπούς.
◨ Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με σύγχρονη διδασκαλία κάθε 2η Τρίτη 16:00-18:00. Σε αυτό το δίωρο θα παρουσιάζεται η επόμενη διδακτική ενότητα και θα επιλύονται απορίες.
◨ Τα μαθήματα θα καταγράφονται και θα διατίθενται μέσω ασύγχρονης διδασκαλίας, για όσους συμμετέχοντες δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν αυτές τις ώρες.
◨ Συνολικά ο κύκλος μαθημάτων του προγράμματος θα διαρκέσει 2 μήνες.
◨ Εξοικείωση με τις τεχνολογίες που σχετίζονται με τα θερμοκήπια και τα θερμοκήπια υδροπονίας.
◨ Εκμάθηση των εργαλείων (αισθητήρων, μικροελεγκτών, μεθόδων επικοινωνίας) για τη χρήση τους σε αυτές τις εφαρμογές.
◨ Χρήση των γνώσεων που αποκτήθηκαν για την παρακολούθηση και αυτοματοποίηση της λειτουργίας των θερμοκηπίων υδροπονίας.
◨ Σχεδίαση και κατασκευή πλακετών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για τις απαιτούμενες εφαρμογές.
Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν:
◨ Απόφοιτοι Λυκείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ
◨ Δημόσιοι υπάλληλοι, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ
◨ Στελέχη ΟΤΑ
◨ Εκπαιδευτικοί, στελέχη Υπουργείων κ.λπ.
Επιθυμητή η γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Η Αγγελική Καυγά είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜSc) στις «Περιβαλλοντικές Επιστήμες», τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στην «Γεωργική Μηχανική», τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Ενεργειακή βελτιστοποίηση θερμοκηπίου με χρήση συστήματος θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία (IR)».
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών
O Νικόλαος Στεφανάκης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)/ Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων. Αποφοίτησε από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π το 2002, ενώ εκπόνησε και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Ε.Μ.Π το 2009 στη γνωστική περιοχή της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας.
Ο Σπυρίδων Αγγελόπουλος είναι Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχεδίαση και ανάπτυξη αισθητήρων, την ανάπτυξη δικτύων αισθητήρων με τη δυνατότητα ενσύρματης ή και ασύρματης μετάδοσης της πληροφορίας, καθώς και τη σχεδίαση, προσομοίωση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Η Εμμανουέλα Μαγγιώρου είναι απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ακόμη, έλαβε πτυχίο Τεχνολογίας Τροφίμων από το τμήμα της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου και απέκτησε εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων, στον επιστημονικό τομέα “Νανοτεχνολογίας, Ηλεκτρονικών και Μαγνητικών Υλικών” στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των διδάκτρων βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ (εάν υπάρχουν) του προγράμματος που έχετε επιλέξει.
Γενικά, τα δίδακτρα καταβάλλονται σε δύο δόσεις (εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στο τέλος της παρούσας ενότητας):
50% με την ολοκλήρωση της εγγραφής
και 50% κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία
πριν το τέλος των μαθημάτων
Η αποπληρωμή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις καθώς και για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Τα δίδακτρα πληρώνονται με τραπεζική κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Μ.Π στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
IBAN: GR0901100800000008001170649
Αρ. Λογ.: 080/011706-49
BIC: ETHNGRAA
αναγράφοντας ως αιτιολογία κατάθεσης το Ονοματεπώνυμό σας και τον Τίτλο του Προγράμματος που θα παρακολουθήσετε.
–
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε
να απευθυνθείτε στη γραμματεία
του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΜΠ με email, στο: kedivim@mail.ntua.gr
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.
Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.