Search
Close this search box.
Λεωνίδας_Σταυρίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ομ. Καθ. Λεωνίδας Σταυρίδης

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944.

Έλαβε το Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού το 1967 και το Διδακτορικό του το 1986 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα Διδακτορικής Διατριβής “Μέθοδος Στατικής και Δυναμικής Αναλύσεως Χθαμαλών Κελυφών με Ορθογωνική Κάτοψη”.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω σε Ειδικά Θέματα Αναλύσεως των Κατασκευών, Γεφυροποιίας και Προεντεταμένων Κατασκευών στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), όπου και έλαβε το δίπλωμά του το 1989.

Το 2011 εξελέγη Καθηγητής στον Τομέα Δομοστατικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου διδάσκει από εικοσαετίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο το «Σχεδιασμό τεχνικών έργων» με έμφαση στη γεφυροποιία, καθώς και την «Στατική λειτουργία και σχεδιασμό των δομικών φορέων».

Γράφει και ομιλεί πολύ καλά Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Για διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών δραστηριοποιείται ως Δομοστατικός Σύμβουλος Μηχανικός σε διάφορα έργα πολυωρόφων κτιρίων, προεντεταμένων γεφυρών από σκυρόδεμα, καλύψεως μεγάλων χώρων καθώς και ειδικών θεμελιώσεων.

Οι δημοσιεύσεις του σε διεθνή, έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων σχετικά με την ανάλυση των ορθοτροπικών πλακών, των χθαμαλών κελυφών, των προεντεταμένων καλωδιωτών κατασκευών, τη φέρουσα συμπεριφορά πολυωρόφων κτιρίων, τη συμπεριφορά καμπύλων λεπτότοιχων δοκών, την αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής, το χειρισμό της μερικής προεντάσεως καθώς και των προεντεταμένων θεμελιοδοκών και την συμπεριφορά κρεμαστών και ταινιωτών προεντεταμένων γεφυρών.

Έχει συγγράψει ένα εκτεταμένο βιβλίο σχετικά με τα παραπάνω αντικείμενα που εκδίδεται τόσο από ελληνικό όσο και από αγγλικό εκδοτικό οίκο.

Λεπτομέρειες για τα βιβλία και τις δημοσιεύσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα < users.ntua.gr/stavrel >

Προγράμματα στα οποία είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος