Search
Close this search box.
Ε. Χριστοφόρου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καθ. Ευάγγελος Χριστοφόρου

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος (ΕΥ) του έργου Ευάγγελος Β Χριστοφόρου είναι Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων και Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής της ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως:

Υλικά και Εφαρμογές για Αισθητήρες και Μορφομετατροπείς, με σημαντικότερο προϊόν μια μέθοδο και τεχνολογία για μαγνητική παρακολούθηση της κατανομής του τανυστή τάσεων σε χάλυβες. Άλλοι αισθητήρες και υλικά που αναπτύχθηκαν έως τώρα περιλαμβάνουν αισθητήρες θέσης και μετατόπισης, μαγνητόμετρα και εφαρμογές τους, μαγνητικό καρδιογράφο, μετρητές μάζας αερίων κ.λπ.

Ενεργειακά συστήματα, με σημαντικότερη καινοτομία που σχετίζεται με την παραγωγή υδρογόνου από νερό κάτω από 300C, καθώς επίσης και παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό. Άλλα συστήματα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο περιλαμβάνουν την παραγωγή άριστης ποιότητας βιοκαυσίμων και νανο-προϊόντων από απόβλητα & άνθρακα, τη συλλογή και αποθήκευση ενέργειας, την αναζωογόνηση συσσωρευτών, την ανάπτυξη πλυντηρίδων (scrubbers) κ.λπ.

Μαγνητικές τεχνικές για βιοϊατρικές εφαρμογές, όπου οι σημαντικότερες εφαρμογές σχετίζονται με την παραγωγή πολύτιμων συστατικών από γεωργικά προϊόντα, την αφαλάτωση και καθαρισμό υδάτων και την καλλιέργεια άλγεων μέσω επιλεκτικού μαγνητικού διαχωρισμού με τη χρήση μαγνητικών νανοσωματιδίων. Άλλα προϊόντα σχετίζονται με την ανάπτυξη βιο-αισθητήρων, μεθόδου απεικόνισης μαγνητικών σωματιδίων, καθετήρων θρομβόλυσης, καθώς και με δομικές μελέτες ύδατος/αμινοξέων.

 

Ο Ευάγγελος Χριστοφόρου σχετίζεται ενεργά με πλήθος βιομηχανιών στον τομέα των αισθητήρων, της ενέργειας και της υγείας και συνεργάζεται μαζί τους σε ερευνητικά έργα.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά (h-index = 33) και έχει δώσει περισσότερες από 30 προσκεκλημένες παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Έχει πάνω από 30 έτη εμπειρίας στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο.

Προγράμματα στα οποία είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος